Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vinohradníctvo

Vinohradníctvo u nás

Obec patrí do skalického vinohradníckeho regiónu. Je zaradená do Vínnej cesty Záhoria. Vinohrady sa nachádzajú 2 km severne od obce, na južných svahoch Bielych Karpát. Z odrôd sa tu pestujú hlavne Müller-Thurgau, Frankovka, Rulandské biele, André, Svätovavrinecké. Sviatkom vinohradníkov je sv. Urban, na ktorého počesť bývajú koncom mája vo vinohradoch hody, "Hurbánek". Tieto slávnosti sú známe v širokom okolí. Na veľkonočnú nedeľu každoročne organizujú radošovskí vinohradníci spolu s koválovskými v Radošovciach regionálnu výstavu vína spojenú s "koštúvkou", ktorá si za tie roky získala dobrú povesť v celom regióne.
 
Vinohradníctvo má v našej obci dlhú tradíciu. Prvý krát sú vinohrady spomínané v listine z roku 1554. O tom, aké dôležité miesto zastávali v živote obce, svedčí aj motív znaku obce, ktorý sa nachádza už na prvom známom pečatidle obce z roku 1617. Prvé ušľachtilé odrody sa začali pestovať v polovici 19. storočia. Koncom storočia však vinič úplne zničila filoxéra a s novým vysádzaním sa začalo začiatkom 30-tych rokov 20. storočia. Po 2. svetovej vojne sa začali vo veľkom vysádzať ušľachtilé odrody. V rokoch sedemdesiatych sa začalo vo väčšom rozsahu s výstavbou búd.
 
V súčasnosti sú obhospodarované vinohrady staré družstevné o výmere 5,7 ha a nad nimi novovysadené vinohrady o výmere 5,9 ha. Okrem toho funguje malovinohradníctvo, kde sa starajú rozliční vlastníci cca o 10 árové vinohrady. Väčšinou ide o vinohrady patriace odsťahovaným obyvateľom našej obce alebo ich potomkov. Viaceré vinohrady boli z rodinného vlastníctva predané tretím osobám. Niektoré vinice, aj keď v katastri figurujú ako vinice, už boli vyklčované. V súčasnosti funguje v obci priamo cca 5-6 aktívnych vinohradníkov:

Pavol Kliment

Ľubomír Švec

Ján Fric

Vendelín Sloboda

Felix Švec

Štefan Bartal