Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rímsko-katolícka cirkev

Rímsko-katolícka cirkev, filiálka Koválovec

Obec Koválovec je v diecéznej správe začlenená ako filiálka do farnosti Chropov. Vo farnosti je od 1. júla 2016 správcom vdp. Mgr. Ján Hreha. K rímsko-katolíckej cirkvi sa pri sčítaní ľudu v roku 2011 prihlásilo v našej obci 81,5 % obyvateľov. Sv. omše bývajú u nás vždy v nedeľu o 9,00. Na augustové a novembrové hody potom o 10,30. Sv. omšu oživujú svojou hrou a spevom organista Marek Vyskoč zo Skalice a speváčka Klára Kudláčová z Radošoviec.
 
Augustové hody slávime pri príležitosti obnovenej vysviacky kostola, ktorá sa konala pri príležitosti 100. výročia postavenia kostola. Stalo sa tak v nedeľu 14. augusta roku 1921 a odvtedy sa slávia na sviatok Nanebovzatia Panny Márie v Koválovci druhé hody. Novembrové hody sa zasa slávia na sviatok patróna kostola, sv. Martina, biskupa z Tours.
 
Kostol sv. Martina z Tuors bol postavený v roku 1821 a renovovaný v roku 1921 k 100. výročiu a v roku 1971 k 150. výročiu postavenia kostola. V polovici 90-tych rokov 20. storočia bol zrekonštruovaný interiér a bolo prevedené odizolovanie múrov. Nová fasáda zvonku bola zhotovená v polovici prvého desaťročia 21. storočia. V roku 2014 bola na kostole položená svojpomocne nová pálená škridla Tondach.
 
V roku 2021 nás čakajú oslavy 200. výročia postavenia kostola a s tým opäť spojené potrebné opravy.
 
Novou kostolníčkou sa stala Jozefína Puškárová. Nastúpila po Mariánovi Tokošovi, ktorý túto funkciu opustil počas roka 2018 pre nezhody so správcom farnosti. V roku 2016 vystriedal vo farskej rade v Chropove jej dlhoročnú členku Teréziu Mikulovú starosta obce Patrik Renováček. V tejto rade mal Koválovec, ako filiálka, dlhé roky jedno miesto. V roku 2018 bol z rady pre nezhody so správcom farnosti vylúčený Patrik Renováček.
Začiatkom roka 2020 bol zo strany starostu obce poslaný list pomocnému biskupovi bratislavskej arcidiecézy Mons. prof. ThDr. Jozefovi Haľkovi PhD. so žiadosťou o riešenie nedobrej situácie vo farnosti ohľadom spravovania farnosti jej súčasným správcom vdp. Jánom Hrehom, a to jeho odvolaním a stiahnutím z našej farnosti.
 
V roku 2007 bol vysvätený v histórii prvý známy kňaz z našej obce, Milan Puškár. Momentálne pôsobí ako farár v Bratislave.
 
Farské oznamy a termíny sv. omší s tým, za koho je obetovaná, nájdete na nástenke pred kostolom.