Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Poľovníctvo

Polovné združenie Daniel Raková Chropov

Prvá zmienka o poľovníctve je z roku 1897, bola uzavretá prvá nájomná zmluva s richtárom obce Koválovec. Odvtedy sa revír prenajímal poľovníkom za poplatky. Roku 1934 vznikol Lovecký okresný spolok v Skalici, prvým členom spolku bol Alexander Hollý - richtár Koválovca.
 
Poľovné združenie Raková vzniklo roku 1993 zlúčením troch revírov: Chropov, Chvojnica a Koválovec. Neskôr sa pripojil aj Lopašov.
 
Česť pamiatke dvom členom PS z Koválovca, ktorí v rokoch 2012 a 2014 odišli z radov združenia na onen svet priamo počas honu na diviakov, Jánovi Tokošovi a Jiřímu Staníčkovi.
 
V posledných rokoch polovníci zgruntu opravili chatu na Zbytkoch s prístreškom, areál tak býva využívaný na rekreáciu členov a v lete i pre obecný stanový tábor. Odkúpili tiež od radošovskej Jednoty budovu predajne potravín v obci, ktorú prenajímajú Jednote Koválovec. Takisto kúpili na bývalom stredisku JRD budovu garáží, olejárne a senníka. Pri býkarni, ktorá je tiež v ich vlastníctve, pribudla bunka na ubytovanie a chladiareň na mäso. Prikúpili takisto pozemok oproti, kde urobili parkovisko so skladom na odpad. Predsedom spoločnosti je v súčasnosti Arpád Figura, podpredsedom Rudolf Bartal a ďalšími dôležitými funkcionármi Ján Flámík st., Vendelín Sloboda a Pavol Kliment. V úseku Koválovec dnes poluje 15 polovníkov.